Brouwerij Mort Subite, Kobbegem

In 1604 werd de eerste vermelding van een boerderij-brouwerij in Kobbegem gemaakt. Pas in 1686 wordt Joris Van Der Hasselt vermeld als de eerste brouwer van de toenmalige boerderij-brouwerij. Dit is ook de datum die vermeld staat op de verpakking van de Mort Subite bieren.

In het begin van de 20ste eeuw begon men met de plannen voor de uitbreiding van de brouwerij. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd toen de Wereldoorlog uitbrak. De brouwer zag zich toen genoodzaakt om de koperen brouwketel onder het stro in de boerderij te verstoppen om zo diefstal door de Duiters te vermijden.

  • HORAL Oude Geuze Megablend 2024 – 75 cl

    Op voorraad

     11,20
    Toevoegen
  • 12x HORAL Oude Geuze Megablend 2024 – 75 cl

    Slechts 1 resterend op voorraad

     134,40
    Toevoegen
  • Mort Subite Oude Gueuze 37,5cl

    Slechts 4 resterend op voorraad

     3,95
    Toevoegen
  • NIEUW!

    Toer de Geuze Box 2024 (10 Oude Geuzes 37,5cl + 1 Toer de Geuze glas)

    Slechts 1 resterend op voorraad

     55,00
  • Mort Subite Oude Kriek 37,5cl

    Slechts 2 resterend op voorraad

     4,25
    Toevoegen

In de jaren 60 produceerde de brouwerij nog ruim 60 % pils, tegenover 30 % hooggegist bier en slechts 10 % lambiekbier. De omschakeling naar lambiek gebeurde pas toen men tot het inzicht kwam dat de toekomst van de pilsmarkt meer en meer in de handen van de grote brouwerijen kwam te liggen.

In 1970 werd “À la Mort Subite”, een gekend Brussels café annex geuzestokerij, overgenomen door de familie De Keersmaeker. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam “Den Hert” maar wel “Mort Subite”. “À la Mort Subite” heette oorspronkelijk “La Cour Royale”. Het café had zijn naamsverandering te danken aan het populaire, Brusselse pietjesbakspel. Als de lunchpauze voorbij was en de arbeiders weer aan het werk moesten, beëindigde men het spel met een allerlaatste alles-of-niets worp, namelijk de Mort Subite.

Sinds oktober 2000 valt deze unieke brouwerij onder Alken-Maes. Zij herkenden het vakmanschap en de eigenheid van het bierproces als een pareltje onder de bieren. De Kobbegemse brouwerij werkt dan ook als een eigen entiteit.