Wat is Oude Geuze?
Oude Geuze is een biersoort die kenmerkend is voor het Pajottenland en de Zennevallei. Dit gouden tot amberkleurig bier wordt niet gebrouwen maar ontstaat door het mengen (steken) van jonge en oude lambiek. De mengeling (blend) hergist daarna op fles. Dankzij de hergisting wordt opnieuw koolzuur gevormd en verandert de koolzuurarme blend in een mooi, parelend bier met een stevige schuimkraag. De smaak is complex en zurige, het aroma is aards en zuur. Het alcoholpercentage van een Oude Geuze varieert doorgaans tussen 5 en 8 %. Na de tweede gisting blijft nog ongeveer 0,2 procent restsuiker over.
Wat is Lambiek?
Lambiek is een koolzuurarm bier dat tijdens de koudere maanden, van oktober tot mei, wordt gebrouwen in het Pajottenland en de Zennevallei. Het is koolzuurarm en heeft bijgevolgg geen schuimkraag, omdat de CO2 tijdens het gisten in het houten vat via het bomgat kon ontsnappen. Lambiek vormt de basis voor alle andere lambiekbieren (Oude Geuze, Oude Kriek, Framboos, Faro en andere…).
Het wordt gebrouwen met slechts vier ingrediënten: water, gerstemout, tarwe en hop. Het gebruikte tarwegehalte varieert tussen 30 en 40 procent. Lambiekbrouwers gebruiken overjaarse hop omdat de bittere smaak van jonge hop niet gewenst is. Het wort wordt urenlang gekookt en wordt daarna naar een koelschip overgepompt. In deze grote, lage metalen kuip laat men het wort afkoelen terwijl het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Wilde gisten kunnen zich op die manier in het wort nestelen. Dit proces noemt men spontane gisting. Er wordt dus geen cultuurgist aan toegevoegd. Belangrijk hierbij is dat de buitentemperatuur niet hoger is is dan 10°C, om ongewenste gistinfecties te voorkomen. Zodra het wort een temperatuur van ongeveer 22°C heeft, wordt het overgepompt in houten vaten waar het maanden tot zelfs jaren in kan gisten en rijpen.
Wat is het verschil tussen Oude Geuze en Geuze?
Een Oude Geuze is een kwaliteitsproduct dat op traditionele wijze werd geproduceerd. Een Oude Geuze voldoet aan de Europese regels inzake Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (GTS). Het woord ‘Oude’ verwijst niet naar de leeftijd van het bier, maar naar de productiemethode. Je herkent een Oude Geuze en een Oude Kriekaan het blauwe GTS-logo.
Andere mengsels van jonge en oude lambiek worden gewoon geuze genoemd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat de geuze gepasteuriseerd of aangezoet is, omdat er CO2 op niet natuurlijke wijze werd toegevoegd, of omdat de blend om andere redenen niet voldoet aan de GTS-standaard.
Het woord ‘Oude’ in de naam Oude Geuze verwijst niet naar de leeftijd van het bier maar naar het feit dat dit bier op traditionele wijze werd geproduceerd en voldoet aan de Europese GTS-normen.
Wat is het verschil tussen Lambiek en Geuze?
Lambiek wordt gebrouwen, geuze niet. Lambiek is de moeder van alle andere lambiekbieren.
Geuze is namelijk een mengsel van jonge en oude lambiek dat men laat hergisten op fles. Dit mengen noemt men geuzesteken. Dus geen geuze zonder lambiek.
Een lambiek is een koolzuurarm bier en heeft bijgevolg geen schuimkraag. Bij geuze ligt dat enigszins anders. Tijdens de hergisting in de fles wordt op natuurlijke wijze CO2 gevormd, die echter niet kan ontsnappen omwille van de glazen fles en de kurk. Hierdoor geraakt het bier in de fles gesatureerd en ontstaat er geuze.
Wat is het verschil tussen Kriek en Kriekenlambiek?
Kriekenlambiek is nog niet volledig uitgegiste lambiek, waaraan zure kersen werden toegevoegd. Het aantal krieken per liter varieert doorgaans tussen 200 en 350 gram krieken per liter lambiek. De vruchtsuikers geven nieuw voedsel aan de micro-organismen. Hierdoor start een hergisting. Het vruchtvlees verteert gedeeltelijk en de kriekenpitten geven een amandeltoets aan het bier. Wanneer het is uitgegist, wordt het gezeefd en is het klaar voor consumptie. Kriekenlambiek is net als lambiek koolzuurarm en heeft dus geen schuimkraag.
Oude Kriek en Kriek worden gemaakt met kriekenlambiek waaraan opnieuw een klein deel jonge lambiek werd toegevoegd. Dit mengsel wordt gebotteld en in de fles vind een hergisting plaats. De CO2 die hierbij gevormd wordt, kan niet ontsnappen door de glazen fles en de kurk. Hierdoor satureert het bier en heeft Kriek een mooie schuimkraag. Aanvankelijk is de schuimkraag van Kriek lichtroze van kleur. Kriek die al wat ouder is, kan je herkennen aan de witte schuimkraag.
Het woord ‘Oude’ in de naam Oude Kriek verwijst niet naar de leeftijd van het bier maar naar het feit dat dit bier op traditionele wijze werd geproduceerd en voldoet aan de Europese GTS-normen.