Brouwerij Donder, Vlezenbeek

Donder is op dit ogenblik zonder enige twijfel een van de kleinste lambiekbrouwerijen van het Pajottenland. Tijdens het brouwseizoen 2023-2024 werd er in totaal iets meer dan 80 hectoliter geproduceerd. Na enkele verdienstelijke thuisbrouwsels ging Donder in 2020 van start. De brouwerij werd opgericht door vier Brusselaars, Filip Fransen, Jan Hoffmann, Mathieu Lautrédoux, Wiet Vandormael, en één Pajot, Koen Van Leeuw.

Het vijftal maakt zowel lambiek, saison als oud bruin. Alle brouwsels laat men spontaan vergisten. De brouwinstallatie heeft een capaciteit van slechts 3 hectoliter. Na het koken wordt het wort overgepompt naar twee koelschepen (een van ca. 200 liter en een dat de helft kleiner is). Die werden geïnstalleerd op de bovenverdieping van het minibrouwhuis in het Vlezenbeekse gehucht Sobroek. In het eveneens heel kleine tonnenmagazijn ligt de lambiek, saison en oud bruin te rijpen in 34 wijnvaten, afkomstig van Chambertin uit de Bourgognestreek en Piemonte.

Er wordt zoveel mogelijk van lokaal geteelde granen, fruit en kruiden gebruik gemaakt. Naast een pure saison en oudbruin experimenteren de mannen van dit Vlezenbeeks brouwerijtje graag met fruit in combinatie met een of ander kruid. Met deze signature-bieren wil het Donder-quintet op een eigentijdse manier het verhaal brengen van het Pajottenland.

  • NIEUW!

    Donder Serclaes d’Érpines Oud Bruin 75cl

    Slechts 3 resterend op voorraad

     22,00
    Toevoegen