Andy De Brouwer, Halle
Andy De Brouwer kwam enkele jaren geleden op het idee om als huisaperitief van restaurant Les Eleveurs (Halle) geuze en champagne te mengen tot een soort half-en-half. Dat werd zo’n succes dat het idee gekopieerd werd door andere restaurants, vaak op een ondoordachte wijze. Sommigen vervingen de champagne door goedkope cava en de geuze door kriek van mindere kwaliteit. Daarom liet hij het idee en procédé van de ‘vin lambieké’ juridisch beschermen. In plaats van twee alcoholhoudende dranken gewoon te mengen besliste Andy De Brouwer om Oude Lambiek van Brouwerij Den Herberg in Buizingen samen met ‘vin clair’ van witte hybride druiven van de wijncoöperatieve van Luik een tweede gisting te laten ondergaan op fles.
MeuZenne is de samentrekking van de namen van twee rivieren: Meuse (=Maas) en Zenne. De wijn komt van een mooie kalkrots in de Maasvallei, terwijl de Oude Lambiek uit de Zennevallei komt.
Andy De Brouwer is eigenaar-sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. Hij studeerde af als meestersommelier aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Andy is niet zomaar de eerste de beste. In 2012 werd hij uitgeroepen tot Sommelier of the Year en verkozen tot Eerste Maître d’hôtel van België 2019. Samen met collega Yanick Dehandschutter mocht hij tevens de HORAL Lambic Award 2020 in ontvangst nemen.