Bewaartips

Wat betekent ’ten minste houdbaar tot’ (THT) op een bieretiket?

De meeste hoge- en lagegistingsbieren hebben een THT van 3 jaar na botteldatum. Hetzelfde geldt voor gepasteuriseerde lambiekbieren. Bieren met een hoog alcoholpercentage (>10%) hebben vaak zelfs een THT van 5 jaar. De THT-datum van fruitlambieken is doorgaans 3 jaar na botteling.

De categorie Oude Geuze is een buitenbeentje. Deze bieren zijn ten minste 10, zelfs 20 jaar houdbaar.

 

Vanaf wanneer kan je je flessen Oude Geuze openen?

Elke bierliefhebber wil natuurlijk heel graag zijn nieuw aangekochte Oude Geuze openen en proeven. Dat is heel normaal. Toch raden wij aan om flessen Oude Geuze die recent vervoerd werden, twee tot drie weken te laten rusten, zodat de gistdroesem (fond) zich opnieuw kan neerzetten.

 

Hoelang kan je kriek en andere fruitbieren bewaren?

De smaak en aroma van fruitbieren degraderen heel wat sneller dan die van Oude Geuze. Na de THT-datum verliezen fruitlambieken, inclusief Oude Kriek, een deel van hun frisse, aangename fruitigheid. Daarom adviseren wij om deze bieren vòòr de THT-datum te consumeren.

 

Hoelang kan je geuze bewaren?

Oude Geuze kan je makkelijk 15 tot 20 jaar na de botteldatum bewaren. Oude geuze is namelijk een levend bier waarvan de smaak- en aroma-eigenschappen kunnen evolueren in de tijd. Vaak neemt ook de complexiteit van het bier toe.

Met gefilterde of aangezoete geuze (dus geen Oude Geuze) ligt dat enigszins anders. Bij deze bieren vindt geen nagisting op fles plaats. Ze kunnen door het pasteuriseren niet meer verder evolueren qua smaak en aroma. Het heeft dan ook weinig zin om deze bieren te laten verouderen.

 

Hoe bewaar je best Oude Geuze en andere lambiekbieren?

Bieren bewaar je altijd op een koele, donkere plaats zoals een kelder of een speciale wijnkoelkast. Oude Geuze, die voor langere tijd bewaard wordt, leg je best horizontaal. Op die manier droogt de kurk niet uit en vermijd je dat er eventueel zuurstof in de fles zou kunnen  binnendringen. Een bijkomend voordeel is dat ook de luchtbel en de gistdroesem gelijkmatig verdeeld zijn in de fles. Dat is ideaal voor een consistente evolutie en mooie veroudering. Flessen zonder gistdroesem of flessen die binnen enkele weken of maanden al wil openen, mag je gerust ook staand bewaren. Oude Geuze en andere lambiekbieren bewaar je best tussen 8°C en 13°C. Vermijd zoveel mogelijk grote en snelle temperatuurschommelingen.