Geuzestekerij Ambreus, Buizingen

Ambreus is de geuzestekerij van Pieterjan Decoster, zijn broer Erik en hun vader Jean-Pierre. Al in 2018 droomden dit drietal ervan om zelf een Oude Geuze te maken. In 2020 werden de eerste 24 vaten gevuld met wort van Den Herberg, De Troch en Lindemans. Om een Oude Geuze te kunnen steken is er echter lambiek nodig van verschillende leeftijden. Bijgevolg breidde het tonnenarsenaal alsmaar uit. De garage van vader Jean-Pierre werd al snel te klein. Daarom werd uitgeweken naar het voormalige café ‘De Kleine Ardennen’ in Buizingen. Daar was plaats genoeg want achter het café bevindt zich een oude feestzaal. Hun eerste Oude Geuze van Ambreus werd voorgesteld op 15 juni 2024. Toen lagen er in het magazijn al 170 vaten, goed voor zo’n 13.500 liter lambiek.

Voor deze drie Hallenaren is Ambreus een bijberoep. Naast de geuzestekerij hebben ze nog een andere job. De naam Ambreus is een samentrekking van de woorden ‘geus’ en ‘ambrosia’, die een tijdloze en goddelijke drinkervaring symboliseert. Ambrosia (ambrozijn) was in de Griekse mythologie goddelijke voedsel en was de drank van de goden.

Pin It on Pinterest

Delen